Hvad koster et årsregnskab?
Et årsregnskab koster typisk fra ca. 6.000 kr. ekskl. moms og opefter afhængig af din virksomhedsstørrelse samt -type og de medfølgende krav. Prisen kan variere meget.
Prisen afhænger f.eks. af:
-
Om du har et selskab (f.eks. ApS eller A/S) eller en enkeltmandsvirksomhed
-
Om bogføringen er korrekt lavet
-
Om der er specifikke krav for din virksomhedstype
-
Om du skal have lavet selvangivelse
-
Og meget andet, som f.eks. virksomhedens størrelse og omsætning
Indholdsfortegnelse
Billigt årsregnskab
Når du undersøger, hvad du skal betale for at årsafslutte dit regnskab, så skal du være opmærksom på, at et billigt årsregnskab ikke nødvendigvis er det smarteste at gå efter. Køber du det billigste, kan du risikere at få lavet et årsregnskab, som ikke lever op til de regler og krav, der er for netop din virksomhedstype – og det kan blive rigtig dyrt for dig.
Du skal samtidig sikre dig, at den bogholder, du vælger, enten laver din bogføring eller kontrollerer den, så årsregnskabet bliver lavet på et korrekt grundlag uden fejl. Dernæst skal du sikre dig, at bogholderen kender til de krav, der er for netop din virksomhedstype.
Der er mange skrækhistorier med bogholdere/revisorer, der ikke har lavet hverken bogføringen eller årsregnskabet korrekt, hvilket har kostet deres kunder tusindvis af kroner samt en masse bøvl.
Hvad kan du gøre for at få et billigt årsregnskab?
-
Vælg en bogholder fremfor en godkendt revisor (Hvis du kan)
-
Vælg en bogholder, der har fokus på digitalisering (Bliver snart et lovkrav)
-
Vælg en afregningsmetode, der passer til dit behov
-
Vælg en bogholder der har erfaring og arbejder effektivt (Så tidsforbruget er lavt), og som kender til din virksomhedstype uanset, om det er en enkeltmandsvirksomhed, anpartsselskab (ApS) eller noget andet
-
Vælg kun at få lavet en revisorerklæring, hvis du reelt har brug for det
-
Vælg en bogholder, der proaktivt rådgiver dig, så du kan bruge dine penge effektivt
Kan du bruge en bogholder fremfor en godkendt revisor?
Det er langt fra alle virksomheder, der behøver at bruge en registreret revisor eller en statsautoriseret revisor (samlet kaldes de godkendte revisorer) til deres årsafslutning – derfor er det heller ikke sikkert, at du har brug for en godkendt revisor til at lave årsregnskabet. Der er mange penge at spare, hvis du kan bruge en bogholder fra f.eks. Finanzia i stedet for en godkendt revisor, som ofte koster væsentligt mere. Ofte er det enkeltmandsvirksomheder, der ikke behøver revision.
Skal du have en revisorerklæring?
Det er kun godkendte revisorer, der kan lave revisorerklæringer.
Der er regler for, hvem der skal have en erklæring. Mange får lavet en erklæring, uden at de reelt behøver det, og du kan spare mange penge ved ikke at få lavet det.
Du bør derfor undersøge, om du har brug for en revisorerklæring.
Er du i tvivl, om du behøver en revisorerklæring?
Finanzia tilbyder en gratis gennemgang af dit bogholderi. Med gennemgangen kan vi fortælle dig, om du behøver en revisorerklæring, samt hvor du ellers kan effektivisere dit bogholderi, så du sparer både tid og udgifter. Det er selvfølgelig gratis og uforpligtende.
>> bestil en gratis gennemgang her
Digitalisering af bogholderi
Når du vælger en bogholder/revisor, så bør du vælge en, der kan digitalisere og effektivisere dit bogholderi, så du reducerer fejl og minimerer tidsforbruget. Det sparer mange timer – timer som du så ikke skal betale for.
Den nye bogføringslov
Den 1. juli 2022 træder den nye bogføringslov i kraft, som har virkning fra januar 2024.
En ændring som er væsentlig for dig, er det nye krav om digitalisering af bogholderiet. Du kan fremover få store bøder, hvis du ikke lever op til den nye lov. Derfor er det vigtigt, at du digitaliserer dit bogholderi. Samtidig kan det være en stor gevinst for dig, da du får muligheden for at effektivisere store dele at dit bogholderi og dermed dit årsregnskab.
Læs mere om den nye bogføringslov hos Erhvervsstyrelsen – eller kontakt os og få en gratis og uforpligtende gennemgang af dit bogholderi, så du ved, om du lever op til den nye bogføringslov og hvis ikke, hvad du så kan gøre.
Pris for et årsregnskab
Timepris
-
En godkendt revisor koster ofte fra omkring 800 kr. i timen ekskl. moms for en billig registreret revisor til op ved 3.000 kr. i timen ekskl. moms for en dyr statsautoriseret revisor.
-
Bogholdere ligger typisk mellem ca. 450 kr. pr. time ekskl. moms op til omkring ca. 700 kr. i timen ekskl. moms. Altså en del lavere end en godkendt revisor. Derfor er der en hel del at spare, hvis du ikke behøver en godkendt revisor.
Fastpris
-
Hos nogle bogholdere og godkendte revisorer kan du få en fast pris på årsregnskabet. For nogle kan dette være en god idé, for andre er det måske bedre at betale pr. time.
-
En godkendt revisor koster ofte væsentlig mere end en bogholder.
-
Ønsker du en fast pris på dit årsregnskab, så fastsættes det blandt andet ud fra:
-
-
-
Forventet tidsforbrug
-
Forventet antal og type af bilag
-
Antal ansatte og deres forhold
-
Forventet omsætning i perioden
-
Virksomhedens aktiviteter
-
Og andre faktorer
-
-
-
Pris pr. bilag
-
Det kan være svært at give en pris pr. bilag. Det skyldes at nogle bilag er hurtige at registrere, hvor andre tager en hel del tid. Det er uanset, om du vælger at bruge en godkendt revisor eller en bogholder til at lave din bogføring.
Bør du betale årsregnskabet pr. time eller få en fast pris?
Det er måske nærliggende at vælge at betale for årsregnskabet pr. time, og mange bogholdere/revisorer tilbyder også kun dette. Hos Finanzia tilbyder vi dog også, at du kan få lavet årsregnskabet til en fast pris pr. måned.
At betale årsregnskabet pr. time er mere fleksibelt end at betale årsregnskabet som en fast pris pr. måned eller som et stort beløb én gang om året.
Har du et stort udsving i antal bilag pr. måned, så kan det være en fordel at afregne for tidsforbrug.
Har du derimod et meget stabilt antal bilag hver måned, så kan det være en fordel med en fast pris pr. måned, så du altid ved, hvad du skal betale og heller ikke skal lægge et stort beløb én gang om året.
Ved at afregne pr. time, så kender du ikke den endelige pris, det gør du, når der er aftalt en fast pris. Er dit budget lidt stramt, så kan det måske være rart at have en fast pris på årsregnskabet, som du betaler pr. måned fremfor pr. time.
Du bør altså overveje dit behov. Svinger det meget, så kan det være, at det er bedst at betale pr. time, og omvendt er dit behov meget stabilt, så kan det være bedst at betale en fast pris pr. måned.
Er der andre udgifter i forbindelse med årsregnskabet?
For at årsregnskabet kan laves, så skal bogføringen være afsluttet uden fejl. Har du ikke selv styr på reglerne, så kan du spare en hel del udgifter ved at få en professionel til at lave din bogføring. Derved slipper du for unødige ekstraudgifter, når årsregnskabet skal gennemgås og afleveres til Erhvervsstyrelsen.
Du kan se priserne for bogføring her.
Er der andet du har brug for?
Når du får lavet årsregnskabet, så bygger det på din bogføring for det forgangne år. Derfor er det også vigtigt, at f.eks. løn, skat og moms er i orden. Ydelser som du i de fleste tilfælde nemt kan få hjælpe til hos din bogholder. En godkendt revisor kan også yde hjælp, dog ofte til en helt anden pris.
Som enkeltmandsvirksomhed, så er det også vigtigt, at have det korrekte årsresultat til din selvangivelse, så din skat bliver beregnet korrekt.
Hvor ofte betaler man for årsregnskabet?
Et årsregnskab laves én gang om året. Hos de fleste regnskabsfirmaer betaler du derfor en gang om året. Visse virksomheder foretrækker dog at få delt betalingen op i flere bidder, fremfor at betale hele beløbet på en gang. Hos Finanzia tilbyder vi derfor, at du kan betale for årsregnskabet løbende, hvis du ønsker dette.
Erfaring og kvalifikationer
Du bør sikre dig, at den bogholder/revisor, du vælger, har den erfaring og de kvalifikationer, der skal til for at lave et korrekt årsregnskab. Når du sammenligner priser, så kan det være fristende at vælge en uerfaren og billig bogholder, blot for at spare nogle penge. Du skal dog være opmærksom på, at det kan ende med at koste dig mange penge, hvis du får udarbejdet et årsregnskab, som ikke lever op til de krav og regler, der er for netop din virksomhed.
Du bør tage følgende med i dine overvejelser:
- Hurtig: En erfaren bogholder, som har lavet regnskaber i mange år, har typisk oplevet mange scenarier, er ofte hurtigere til at sætte sig ind i din situation og kender sandsynligvis allerede din branche. Det gør, at du hurtigere kan få afsluttet årsregnskabet korrekt.
- Styr på tingene: En erfaren bogholder, der har styr på sine (og dine) digitale processer, er ofte hurtigere til at få lavet et korrekt årsregnskab uden fejl.
- Viden: En erfaren bogholder har typisk meget viden om regnskaber, som du kan drage nytte af, når du driver din virksomhed. En erfaren bogholder kan derved blive en sparringspartner og tilbyde rådgivning, som kan hjælpe dig med at få mest mulig værdi ud af årsregnskabet.
- Lavere pris: En erfaren bogholder bruger typisk færre timer, finder hurtigere fejl og har typisk viden, der kan bruges til, hvordan du bedst driver en sund økonomisk forretning. Det giver et lavere tidsforbrug, og dermed kan det føre til en lavere pris.
Er det bedre, at du selv laver årsregnskabet?
Har du et simpelt regnskab med få posteringer, og har du forstand på de relevante regnskabsregler, så kan du som udgangspunkt godt lave dit eget årsregnskab. Er dit regnskab derimod omfangsrigt og kompliceret, så bør du få professionel hjælp, så du undgår fejl. I begge tilfælde bør du dog søge rådgivning, så du undgår fejl. Vær opmærksom på, at du ikke selv kan lave revision. En godkendt revisor kan og må som de eneste lave revision.
- Tid
Overvej om din tid er bedst brugt på at forstå og holde dig opdateret på de relevante regnskabsregler, eller om det bedre kan betale sig, at du bruger din tid på noget andet i din virksomhed, som du er bedre til eller har større passion for.
- Erfaring
En erfaren bogholder, der har styr på reglerne og de digitale processer, er typisk hurtig og dygtig til at lave regnskab. Derfor vil de også være hurtigere til at lave et årsregnskab, end du er.
- Besparelse
Du kan måske ”tjene” penge ved at lade en erfaren bogholder lave dit regnskab. F.eks. hvis du kan fakturere din egen tid højere, end hvad en bogholder koster, så bør du kraftigt overveje, om du ikke bør bruge din tid på noget andet.
Er din timepris 600 kr. ekskl. moms, men bogholderens er f.eks. 400 kr. ekskl. moms, så har du jo ”tjent” 200 kr. pr. time ekskl. moms. Samtidig hvis du har valgt en effektiv og erfaren bogholder/revisor, så laver de dit regnskab hurtigere, hvilket betyder, at du har ”tjent” endnu mere pr. time.
Så hvad er prisen på årsregnskabet?
Som du måske har fået indtrykket af, så når du skal vurdere, hvad et årsregnskab koster, så skal du ikke blot se på prisen.
Find ud af:
-
Kan du undgå revisorerklæringen
-
Kan du benytte en bogholder/revisor fremfor en godkendt revisor.
-
Husk, at købe billigt kan blive dyrt, hvis regnskabet er fyldt med fejl.
-
Har bogholderen/revisoren erfaring med årsregnskaber
-
Har bogholderen/revisoren erfaring med at opsætte effektive digitale processer for virksomheder som din, så du lever op til den nye bogføringslov og samtidig sparer tid på dit regnskab
-
Er det økonomisk og praktisk smartere for dig, at betale pr. time eller få en fastpris aftale
Du kan udfylde denne formular så får du et estimat på, hvad det vil koste at lave et årsregnskab for netop din virksomhed, så har du noget at gå ud fra. Det er selvfølgelig uforpligtende og gratis.
Finanzia
Hos Finanzia laver vi årsregnskaber i stor stil. Vi kan hjælpe, både hvis du har en enkeltmandsvirksomhed eller et selskab. Typisk tager vi os af hele regnskabet herunder også bogføringen. Dermed får du optimerede samt effektive digitale regnskabsprocesser, som giver dig en lavere pris, da vi undgår fejl og spildarbejde.
Vi er bevidste om, at når du er kunde hos os, så har vi et medansvar i, at din virksomhed fungerer optimalt – det medansvar tager vi alvorligt – og det vil du også opleve.
-> Bestil en gratis gennemgang af dit bogholderi, så ved du, om du kan spare tid og penge på dit årsregnskab – det er selvfølgelig gratis og helt uforpligtende.